Venuspassagen 2012: tider, platser och 8 sista tipsVenuspassagen 2012: så rör sig Venus över solskivan mellan 00:05 och 06:54 den 6 juni. Under tiden hinner solen gå upp i mellersta och södra Sverige. (Animering: Per Ahlin)

Nu var det dags för våra sista tips inför Venuspassagen! Är du taggad?

  1. Gå upp tidigt. Venus når solskivans kant 06:37 och blir svår att se fram till slutet 06:54. Så gå upp lite innan och slippa stressa sista halvtimmen. Är du i Norrbotten, ta uppesittarnatt och se allt!
  2. Skaffa fri sikt mot nordost. Soluppgång med Venus framför blir morgonens mest spektakulära syn. Solen går upp kl 01:46 i Luleå, 03:07 Östersund, 03:40 Stockholm, 04:19 Göteborg och 04:29 i Malmö. Tiderna gäller för solens mitt, så om du har havshorisont och bra väder gäller det att vara ute lite innan.
  3. Projicera mera. Med kikare och pappersark kan du utan större möda följa hela kalaset. Läs här hur man gör – det är lättare än du tror.
  4. Skydda ögonen rätt. Utan bra skydd mot solens starka ljus kommer du inte att kunna se Venus. Har du inte solförmörkelseglasögon eller svetsglas nr 14 (se våra tidigare inköpstips) så är det projicering som gäller.
  5. Ta dig till en Venusvisning på din ort. Observera tillsammans med kunniga astronomer kan du göra i Uppsala, Stockholm, Västerås, Oxie utanför Malmö, Örebro och Umeå.
  6. Se passagen live på nätet. NASA sänder live från Mauna Kea, Hawaii och det gör även automatteleskopet SLOOH. På Twitter lär det vara mycket aktivitet: kolla under hashtaggarna #venuspassagen och holländska projektet @tov2012.
  7. Kom moln eller sömn ändå i vägen? Misströsta inte om du missade Venuspassagen. Det har många före dig gjort. Som tur är finns andra passager i framtiden – och fantastiska astronomiska fenomen som är lättare att se. Redan 11-12 augusti är det dags för fina meteorregnet perseiderna, och nästa totala solförmörkelse kan du se i november om du har vägarna förbi Australien och Stilla havet.
  8. Tänk på andra planeter och andra solar. När en riktigt jordlik planet till slut upptäcks runt någon annan stjärna därute kan det vara såhär vi hittar den. En liten minskning i stjärnljuset, precis som Venus nu minskar solens ljus en aning. När en planet som visar livstecken skymmer sin stjärna, då kan det åter bli dags för mänskligheten att gå i spinn över en passage. Och vi kan vara rätt säker på att det blir innan Venus’ nästa om 105 år. Caleb Scharf har skrivit en bra artikel om exoplaneters passager på Life Unbounded.

Läs alla våra inlägg om Venuspassagen, ladda ner vår Venus-passagen special och läs Populär Astronomis bildrapport från förra passagen 2004.

Dela

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

Apropå solljusets minskade styrka. Visst skulle rymdtelskopet Hubble riktas mot Månen och därigenom mäte minskningen av solljuset under Venuspasagen? Eller har jag drömt det här? Hur som helst så är det en rolig idé, ett enkelt mått på uppfinningsrikedom.

Ja, det stämmer. Mer om månobservationerna kan du läsa här hos NASA.

[…] du inte redan vet det är det Venuspassage imorgon. Populär Astronom har skrivit ihop några sista-minuten råd och om du befinner dig i Stockholmsområdet […]

Har man inte redan dokumenterat åtskilliga planeter runt andra stjärnor med den här metoden, eller..

@Ove: Javisst. Och Venuspassagen till ära har Caleb Scharf skrivit en jättebra artikel om exoplanet-passager.

Ytterligare ett litet tips. Jag vet att det finns dedikerade sökare för att sätta på teleskopet så att man lättare hittar solen. Jag har helt enkelt satt Baaderfilm framför glaset på min Telradsökare. Om man sedan vrider upp ljusstyrkan på max, fungerar det finfint!

Och när ska vi som har lämnat Sverige för varmare klimat titta, vore bra med en GPS omvandlarare för era siffror :)

@Ptim: Kolla transitofvenus.org – där kan du räkna fram lokala hålltider och kontrollera att du är nånstans där passagen går att se.

Det finns faktiskt ett bra sätt till att se Venuspassagen om man har tur. Nämligen när solen är bakom lagom tunna moln eller tjockt dis. Då kan man se på den direkt med en vanlig fältkikare utan att bländas. På det sättet har jag lyckats se Venuspassagen från Stockholm både 2004 och nu, nyss, 2012.