Se Venuspassagen den 6 juni: en inköpslista


Det är inte långt kvar till Venuspassagen 2012, tidigt på morgonen den 6 juni (se t ex Börje Lundbergs artikel i Expressen den 21 maj). Det är sista chansen på ett sekel så gäller det att planera – och kanske göra några inköp. Här kommer några förslag.

  1. Väckarklocka Venuspassagen börjar kl 00:05 och fortsätter till 06:54. För alla som inte bor i nordligaste Norrland gäller det att stiga upp tidigt. Ställ den nya alarmklockan – det finns några roliga på Blocket – till soluppgången för att inte missa något. Det bli ca 01:30 i Luleå, 02:40 Östersund, 03:15 Stockholm, 04:15 Göteborg och 04:30 i Malmö.
  2. Solförmörkelseglasögon… Det gäller att skydda ögonen när man tittar på solen, och utan bra skydd kommer du faktiskt inte kunna se Venus mot solens ljusa skiva. Solförmörkelseglasögon är billiga men handla tidigt. Köp hos AstroSweden eller hos Rymdbutiken.
  3. … eller svetsglas Med en bit Svetsglas nr 14 i handen, den mörkaste typen alltså, har du ett schysst solfilter. Fråga hos din lokala järnhandlare eller beställ på nätet hos Svetsmaskinservice AB.
  4. En liten kikare för projicering Det lättaste och bekvämaste sättet att kolla på Venuspassagen är att projicera solen på ett pappersark med hjälp av en mindre fältkikare eller teleskop. Vi återkommer med instruktioner. Teleskopleverantörerna har massor av kikare i olika prisklasser, det har även till exempel Gunnar Olssons foto i Stockholm.
  5. Ett solfilter till ditt teleskop Är du redan teleskopägare? Då kan du slå till med ett solfilter som du sätter i teleskopets öppning. (Har du ett gammalt filter till okularet ska du slänga det – sådana är farliga.) Du hittar solfilter hos Astrosweden, Teleskop-Service och Rymdbutiken.
  6. Skaffa solteleskop För allra bästa solskådning finns specialbyggda solteleskop, gärna Coronado. AstroSweden har ett för under 7000 kronor och Teleskop-Service har fler i sortimentet.

För fler tips om hur du säkert skådar Venuspassagen, se transitofvenus.org:s sida om ögonskydd och SAAF:s infoblad om Venuspassagen. Velar du om vilken utrustning du behöver, kontakta din närmaste astronomiförening eller ställ en fråga på Astronomiguidens forum.

Dela

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

Man kan tillägga att 2004 visste vi inte säkert om venuspassagen skulle vara lätt att se utan kikare, med enbart filter framför ögonen. Det fanns inga levande vittnen kvar från 1882. Men nu vet vi att det går ganska lätt om man har hygglig syn, även om det blir svårare när Venus är nära solranden.

Kom ihåg detta år 2117.

Klart man skall försöka se något av passagen. Övade lite i kväll (onsdag) och fångade in Venus i okularet som just nu uppvisar en praktfull avtagande skära. Det roliga här var att när jag lyfte blicken från okularet och tittade med blotta ögat såg jag en precis likadan skära ändå. Det var förstås Månen som just nu befinner sig i grannskapet och med samma fas som Venus.
Kul sammanträffande så här inför den 6 juni..

Om man är tveksam om man kommer att kunna urskilja Venus för blotta ögat (genom lämpliga förmörkelseglasögon eller mörka svetsarglas förstås) kan man testa det i förväg. Så här gjorde jag imorse. Jag ritade en 1 mm rund svart prick på en upplyst whiteboard-tavla. Huvudsaken är att det blir bra kontrast (svart på vitt). Sedan ställde jag mig 3.5 meter ifrån och kontrollerade om pricken syntes. Prickens vinkeldiameter blir då samma som Venus, 60 bågsekunder. Pricken syntes även på det dubbla avståndet för mig och för 8 år sedan syntes Venus svarta silhuett enkelt på solskivan med förmörkelsebrillor och genom Mylar-filter.

/Timo Karhula

Att köpa en ny väckarklocka låter farligt. Ungefär som att springa OS-maraton i nya skor… I båda fallen bör man testa i förväg så att man är 100 % säker på att det funkar den kritiska dagen! :-)

Hej! Undrar bara var jag hittar den utlovade informationen om hur man an- vänder kikare för att beskåda Venuspassagen? Varmt tack på förhand!
Alexander Wm

@Alexander: Tips om projicering finns här – lycka till!

jag vill vakna och kolla i morgon bitti
tova 9 år