Ingen såg när Fobos-Grunt föll ner i havet


Ryska marssonden Fobos-Grunt brann upp i atmosfären tidigt i söndags kväll och tycks ha fallit ner i södra Stilla havet (t ex TT/Reuters/SvD). Men som med tidigare liknande händelser, UARS-1 och ROSAT, finns inga rapporter om att någon sett händelsen. Enligt ryska nyhetsbyrån Ria Novosti kom Fobos-Grunt ner ca 18:45 svensk tid på söndag kväll och uppskattades av ryska försvarsdepartmentet ha träffat jordytan 1200 kilometer väster om södra Chiles kust (Ria Novosti, BBC). Strax därefter meddelade ryske vice premiärministern Dmitrij Rogozin att han själv kommer att ansvara för att haveriet utreds (Ria Novosti). Trots att återinträdet måste varit spektakulärt finns det inga rapporter om att någon sett spår av det. Det är beräkningar utifrån höjdmätningar som ligger bakom uppskattningen om var nedslaget skedde, och enligt diskussionen på nasaspaceflight.com och Twitter hade inte ens Ryssland möjlighet att göra detaljerade mätningar i närheten av södra Stilla havet där satellitbitarna troligen hamnade.

Mer om ansvaret för hela haveriet finns i vår tidigare artikel.

Dela

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

Det känns som om det börjar bli dags att köpa sig ett stadigt paraply :).
Skämt åsido så är det lite jobbigt med allt skräp som far omkring däruppe och riskerar att falla ner.