Det surrar om super-supernovan 2007bi


Bild: SDSS/A. Gal-Yam m. fl.
Före och efter: en liten anemisk galax 1,6 miljarder ljusår bort, som syns knappt på Sloan-kartläggningens färgbild, sen exploderar supernovan som fick en provisorisk beteckning innan det officiellt döptes till 2007bi. (bild: efter SDSS/A. Gal-Yam m. fl.)

Astronomer blir allt bättre på att hitta riktigt extrema stjärnexplosioner i det avlägsna universum. Och ju mer de letar, desto ovanligare blir supernovorna. Ett av målen är att upptäcka exempel på universums allra första våg av stjärnsprängningar, då de första, riktigt tunga stjärnor dramatiskt avslutade sina liv. Denna jakt har bjudit på en del falsklarm genom åren, men nu tror ett internationellt forskarlag med Avishay Gal-Yam i spetsen att de har hittat en mycket ovanlig och mycket ljusstark supernova – den heter SN 2007bi – som kan vara ett exempel på en sådan efterlängtad smäll. Supernovan upptäcktes redan i april 2007 vid Palomarobservatoriet i USA och har följts noga av två forskarlag och flera olika teleskop över hela världen. Snabbt kunde man konstatera att den lyste lika starkt som de kraftigaste supernovor som hittills observerats, och nu har Gal-Yam och hans kollegor räknat ut att stjärnkärnan som exploderade måste ha vägt cirka hundra gånger solens massa. Under sina glansdagar kan stjärnan ha vägt dubbelt så mycket.
Sådana löjligt tunga stjärnor var vanligare tidigare i universum än de är nu. De kan, enligt expertisen, bara dö på ett sätt: temperaturen i mitten stiger till en miljard grader, vilket gör att det spontant skapas ny partiklar i par ur strålningen (enligt Einsteins gamla E=mc2), något som helt enkelt blir för mycket för stjärnan att hålla emot och hela gasklotet sprängs. Inget svart hål eller pulsar blir kvar i mitten, som man får när mer lagom tunga stjärnor exploderar.
Än finns det några frågetecken om SN 2007bi, men den är helt klart ett steg framåt för oss supernovanördar och ett steg bakåt i tiden mot att upptäcka hur det verkligen gick för universums första generation stjärnor.
Mer läsning: Forskningsartikel i Nature, och en till på arxiv.org, pressrelease hos amerikanska Lawrence Berkeley National Laboratory, och Avishay Gal-Yams fina hemsida om SN 2007bi.

Dela

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

Var först med att kommentera