Satellitkollision över Sibirien


Bild: NASA/JSCSpaceflight Now rapporterar om en krock under tisdagen mellan två satelliter, en rysk och en amerikansk (se även Astrowebb, TT/DN, SvD, Guardian). Ingens fel, enligt Spaceflight Nows källa, mest därför att det är helt enkelt ganska trångt däruppe. Kollisionen, mellan en antagligen föråldrad rysk Cosmos-satelliten och en kommunikationssatellit ägd av Iridium 790 km över Sibirien med en hastighet på uppskattningsvis 40 000 kilometer i timmen är den allvarligaste någonsin mellan satelliter. Bråtet håller nu på att kartläggas av NASA (ännu inget hos NASA:s rymdskrotscentral). Internationella rymdstationen ISS hotas tydligen inte men det ökade antalet debrispartiklar gör livet självklart snäppet farligare för astronauter. (På bilden: 95 procent rymdskrot och 5 procent satelliter, de föremål som NASA bevakar i låga banor ovan jorden.)
Uppdaterat den 12/2.

Dela

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

40 000 km / h låter väl fort för en satellit.

Escape velocity vid jordytan är runt 11 km/s eller strax under 40000 km/h.

Hm, jag ser att Guardian nu plockat bort sin hastighetsuppskattning (jag borde veta bättre än att lita på dem vad gäller siffror!). På Bad Astronomy tror Phil Plait på 1,5 km/s, vilket motsvarar 5400 kilometer i timmen. Jag rättar…

Det ser ut som om kollisionen trots allt kan ha skett i en realtivhastighet om uppåt 40000 km/h om vinklen mellan banorna är lika stor som antyds på spaceweather.com.

25000 km/h enligt beräkningarna som Universe Today citerar. Bilderna och animeringarna är skitcoola…