Eldklotet: bättre i gammelmedia än i bloggosfärenRoger Svenssons video, upplagd på Youtube av bloggaren Medvetenskap.

Bilder: Roger SvenssonBig mama, TulsaQueen och NinaCecilia är bara tre av bloggarna och tidningskommentatorerna som såg eldklotet som slog ner över södra Sverige igår kväll. Men ännu är det gammelmedia som samlat in de vettigaste rapporter hittills (undantag: komet- och mysteriumkåta Aftonbladet). Sydsvenskan utreder bra. GP bjuder på en målande beskrivning av vittnen Barbara Bosson. Pris för bästa dokumentation går helt klart till Roger Svenssons fantastiska lilla video. Trelleborgs Allehanda har den på Webb-tv. Rogers film, tagen utanför Hörby, gör det ganska klart att det var en bolid och det är inte alls uteslutet att någon meteorit skulle kunna ha träffat jorden (se stillbilder här intill). DN/TT med flera har stillbilder från Roger Svenssons film men man behöver se mer för att fatta, tycker jag. På sin blogg samlar visserligen Clas Svahn rapporter från så långt upp som Hälsingland, men han jobbar också åt gammelmedia…
Och vad betyder alltsammans? Inte så mycket egentligen, det ramlar faktiskt in rymdstenar hela tiden, oftast inte när det är mörkt och stjärnklart och folk är uppmärksamma. Som t ex osedda 2008 TC3 över Sudan i oktober. Om astronomiårets förhöjda intresse för himlafenomen håller i sig kan vi vänta fler intressanta rapporter framöver.
Uppdatering: Eldklotet har setts även från Danmark och hela norra Tyskland. Från den tyska östersjökusten rapporteras att blixten kunde även höras även inifrån stängda fönster, och man gissar på ett eventuellt nedslag någonstans nära Rostock [Der Spiegel, astronomie.de via Hans Bengtsson på Astronomiguiden]. Alla visar Roger Svenssons film. Danska Astronomibladet spekulerar att stenen som brann upp i atmosfären kan ha haft en storlek på ca 1 meter, alltså inte mycket mindre än 2008 TC3.
Uppdatering 2: Nu skriver Phil Plait om eldklotet på Bad Astronomy. Kommentarerna avslöjar att det setts från så långt bort som Spanien.

Dela

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

Själv såg jag andra ”stjärnor” under en 60-årsfest med entertainern Mikael Neumann i Malmö i går kväll, men, herregud, jag var i London som utsänd korre under kolgruvestrejken i början av 70-talet. Plötsligt blev folk skraja när London låg i totalt mörker och de samtidigt på himlavalvet såg ett fantastiskt oförklarigt fenomen:
Ett ljusstråk över stjärnhimlen de aldrig sett eller hört talas om förut.
Jag lugnade pub-folket runt British Museum, där jag höll till (Bloomsbury):
– Your parents saw the same thing during the Blitz. The Milky Way, you know…
Patrick Moore hade one of his shining hours på BBC TV flera dagar.
Men jag håller med astronomvännen Peter Linde i dagens Kvällsposten: F-n att man missade grejen i går!
PS. Roligt att gamle observatorn i Lund, vännen Gunnar Larsson-Leander, kallats in under fanorna och kommenterat fenomenet i går kväll i de sydsvenska avisorna.
Ulf R

sv: Jag anar en viss nypa ironi i det där, he he he..

Men det var en trevlig, konstig upplevelse :)

På tal om Bad Astronomy… Finns Phil Plaits bok ”Death from the Skies” översatt till svenska, och var kan man isf köpa den?
Om den bara finns på eng, finns det ngt svenskt inköpsställe?

@ Frida:
Boken finns på bl.a Bokus.se och Adlibris.se och kostar cirka 220 kr.
=)