Ekonomisk kris för brittisk astronomi


Kristider nån? Idag när brittiska forskningsministern hälsade på europeiska rymdorganet ESAs operationscentrum i tyska Darmstadt var det idel glada miner och lysande framtider. Men hemma i Storbritannien har det varit andra bullar hos landets astronomer och fysiker. I december gick regeringen ut med att budgeten för nybildade forskningsrådet STFC skulle skäras ned ordentligt, och fort. Britterna behövde dra sig ur det USA-ledda Gemini-observatoriet, och ett stort antal andra projekt hotades. Pengabristen beror delvis på ändringar i medlemsavgifter i ESO och ESA på grund av växelkurssvängningar, och delvis på fysikernas nya dyra Diamond-anläggningen. De planerade nedskärningar påverkar dock alla och har mött omfattande motstånd från fysiker och astronomer. Ingen lösning på krisen verkar vara i sikte, även om en ny utredning har tillsatts för att kartlägga brittisk fysikforskning.
Visst låter det tråkigt i flera bemärkelser. Men en som berättat om krisen med humor och distans är bloggaren Andy Lawrence, som även är astronomiprofessor vid universitetet i Edinburgh, där jag själv pluggade för länge sen. Idag beskriver han en middag på Hogwarts, eller i alla fall där Harry Potter-filmerna spelades in. Han lyckas blanda det personliga med det politiska på ett roligt och effektivt sätt.
Kampanjsajten Save astronomy
Paul Crowthers informationstäta sida om STFC-krisen

Bild:
Brittiska forskningsministern Ian Pearson (t h) på besök hos ESA. På hemmaplan ser det mörkt ut för astronomi- och fysikforskning, och medlemsavgifter till ESA är en del av orsaken. (Bild: ESA)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Dela

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

Var först med att kommentera